Dişte kırık, çatlak ya da çürük olması durumunda diş üzerine kaplama yapılması ihtiyacı doğar. Ayrıca renk sorunları gibi estetik nedenlerle de dişlerin üzerine kaplama yapılabilir.
Özellikle ön dişlerde, diş kaplamasının doğal görünmesi önemlidir. Yapay bir görünüm hem hastayı rahatsız eder hem de karşıdaki kişide olumlu bir izlenim bırakmaz. İyi yapılmayan diş kaplamalarında renk farklılığı ve diş formlarının ağız içindeki doğal dişlerle uyumlu olmaması dikkati çeker.
Sayfa İçeriği
Diş Kaplama Zararlı mı?
Kaplama dişler diş eti ile uyumlu değilse diş etinde morluk ve kanama meydana gelir. Buna bağlı olarak diş etinde kanama, ağız kokusu ve diş etinde çekilme gibi birçok sorun görülür. Diş hekimliğinde diş kaplarken değişik malzemeler ve teknikler kullanılır. Hangi diş kaplamasının daha iyi olduğuna diş hekimi karar verir. Kullanılan malzeme her ne olursa olsun, diş kaplaması iyi yapılmışsa sağlık sorunu yaşanmaz.
Diş Kaplama Çeşitleri Hangileridir?
Diş kaplamaları, kullanılan malzemeye göre adlandırılır. Bugün tüm diş kaplama çeşitleri uygulanabilmektedir.
Ağızdaki eksik diş sayısı arttıkça gövde uzunluğu da artar. Böyle durumlarda dayanıklılığın daha fazla olması gerekir. Empress diş kaplamaları ağızda eksik diş varsa tercih edilmez. İkiden fazla diş eksikse çiğneme kuvvetinin yayılımına bağlı olarak metal altyapılı porselen ya da zirkonyum kaplama tavsiye edilir.
Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama Hakkında Bilgiler
Bu yöntem, uzun yıllardır kullanılır. Diş üzerinden aşındırma yapılır ve sonrasında ölçü alınır. Ölçüye göre laboratuvarda modelaj tekniğiyle metal altyapı için wax hazırlanarak indüksiyon sistemiyle ya da CAD CAM tekniğiyle diş üzerine uyumlu bir metal altyapı hazırlanır. Metal altyapı ağızda prova edilir ve bunun üzerine diş teknisyeni tarafından seramik toz likit karışımı ile elde edilen hamur kıvamındaki seramik, özel fırçalarla tabaka tabaka uygulanarak diş formu verilir. Karşı çenedeki dişlerle kapanış ayarlanır ve estetik düzenlemeler yapıldıktan sonra diş hekimi renk ve kapanış kontrollerini gerçekleştirir. Son düzeltmelerin ardından cila işlemi gerçekleştirilir ve diş kaplaması ağıza takılır.
İçinde metal olduğu için estetik açıdan pek cazip olmayan bu kaplama, dayanıklılığı ve düşük fiyatı nedeniyle tercih edilebilir. Ancak metal, ağızdaki kesik dişle yeterince uyum sağlayamadığı için uzun dönemde kaplamanın altındaki diş çürüyebilir. Bu problemi ortadan kaldırmak için indüksiyonlu döküm tekniği geliştirilmiştir. Sonrasında ise daha iyi sonuç veren lazerle püskürtme yöntemiyle metal altyapılar hazırlanmaya başlanmıştır. Diş hekimleri, diş eti kenarında meydana gelen renk değişimleri ve malzeme kalınlığını tolere etmek için dişten yapılan kesim miktarı nedeniyle bu kaplamayı pek tercih etmezler.
Zirkonyum Altyapılı Porselen Diş Kaplaması Hakkında Bilgiler
Zirkonyum diş kaplaması, estetik açıdan tercih edilir. Bu kaplama türü ışığı doğal diş gibi yansıtır, diş eti çekilmesine ve diş eti kenarında renk değişikliğine neden olmaz. Kesik dişle tamamen uyum sağladığı için diş çürüğü de meydana gelmez.
Zirkonyum kaplamalar, uygulama tekniği olarak bilgisayar destekli CAD CAM sistemleri ile üretilir. Bu tip kaplamalar, tek diş üzerine yapılan kaplamalarda da birkaç dişin eksik olduğu durumda yapılan diş köprülerinde de başarıyla kullanılırlar. Malzemenin rengi dişin rengiyle aynıdır. Bu yüzden metal kaplama yapılırken kullanılan renk örtücü opak tabakasının kullanılmasına gerek yoktur. Bu yüzden kaplama yapılacak dişten daha az kazıma yapılarak uygulanabilirler. Zirkonyum kaplamada hem daha az kazıma yapıldığı hem de malzemenin ısı iletkenliğinin metale göre daha düşük olması nedeniyle sıcak ve soğuk hassasiyeti minimum düzeydedir.
Provanın ardından zirkonyum diş kaplama, dişin üzerine özel sabitleyici siman ile yapıştırılır. Zirkonyum altyapılı seramik kaplamalar, implantın üzerine de uygulanır. Bu tip kaplamalar, bugün en çok tercih edilen kaplamalardır.
Tam Seramik (Empress) Diş Kaplama Nedir?
Metal altyapılı porselen diş kaplaması, özellikle ön tek diş kaplaması yapılırken doğal dişi taklit etmekte pek yeterli değildir. Değişik ışık kaynaklarının altında farklı görünür. Diş teknisyeni çok başarılı olsa da sonuç değişmez. Bu nedenle tam seramik empress diş kaplamalarını bilinçli şekilde kullanmamız gerekir. Aşırı kuvvet uygulandığında kırılma riski vardır. Bu uygulama, estetik açıdan tercih edilir.
Porselen Laminate Veneer Diş Kaplama (Lamina Diş) Nedir?
Bu uygulama, diş ön yüzeyine uygulanan yarım diş kaplamasıdır. Yaprak diş ya da takma tırnak diş adlarıyla da bilinir. Hassas bir yöntem olan porselen laminate veneer yöntemi, estetik diş hekimliği uygulamaları arasında sıklıkla tercih edilir. Uygulama zordur ve malzeme fiyatı yüksektir. Bu uygulama sayesinde dişler şekil ve renk açısından estetik görünür.
Bu uygulamada, dişlerin damak dil tarafında aşındırma yoktur. Ön ve ara yüzeylere de az aşındırma uygulanır. Bu uygulama ile diş yüzeyinde bulunan bozukluklar, renk değişiklikleri, kırıklar ya da çatlaklar ve dişler arasındaki boşluklar düzeltilir.
Merhaba, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldum. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili konularda merak edilen soruları yanıtlıyor ve güncel bilgileri, sizlerle paylaşıyor olacağım. Sorularınız için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.