Çekilmiş dişler için en iyi alternatiflerden birisi de diş implantları dır. Diş hekimliğinde implantoloji bilimi olarak isimlendirilen branş implant yapımı ve yapılmış implantları sorunları ile ilgili çalışmalar yapar. Kemik yetersizliğinde çene kemiği hacmini arttırmak ve ileri cerrahi uygulamalar yapmak da implantoloji bilim dalının çalışma alanın girer.
Sayfa İçeriği
İmplant Nedir?
Çene kemiğine yerleştirilen diş kökü büyüklüğündeki silindirik titanyum malzemelerdir. İmplantlar, doğal diş köklerinin çene kemiği içerisindeki taklididir diyebiliriz. İmplant vidaları ağız içerisinde küçük bir cerrahi operasyon ile uygulanırlar. Malzeme titanyum olduğu için vücut dokuları ile uyumlu ve doku dostudur.
İmplant uygulandıktan sonra kemik yerleştirilen implantın çevresini sıkıca kavrar. Kemik ile implant arasında osseointegrasyon bağ sağlanır. Bu sayede implant üzerine gelecek yükler için sağlam bir temel oluşur. Genellikle 3 ay süren bu kaynaşma süresi sonunda implant diş eti altından çıkarılır ve üzerindeki kapak açılarak iyileşme başlığı ile ağız içerisine açılır.
Ölçü ve prova aşamalarından sonra yeni dişler kullanıma hazırlanır ve doğal dişleriniz zarar görmeden diş eksiklikleriniz giderilir.
İyileşme başlıkları sayesinde iyileşen diş eti pembe kanamasız duruma geldiğinde ve ödemi geçtiğinde implant üzerine diş kaplama yapmak için ölçü aşamasına geçilir. Özel ölçü parşçaları ile ağızdan implant üzeri diş için ölçü alınır. Modelde diş teknisyenleri diş laboratuvarlarında implant üzeri diş kaplama hazırlarlar. İki şekilde hazırlanabilen bu kaplama malzemeleri ile ilgili aşağıdaki linklerden bilgi alabilirsiniz.
- Porselen Kaplama
- Kaplama Diş Çeşitleri
İmplant üzerine kaplama yapılabileceği gibi diş protezi de uygulanabilir. İmplant üzeri diş protezleri daha uygun fiyatlı ve son derece kullanışlıdır.
İmplant Avantajları
Diş eksikliğinde tercih edilen bir yöntem olan implant eksik dişin ön ve arkasındaki dişin kesilmesine gerek kalmadan diş yapılmasına olanak sağlar. İmplant üzerine yapılan diş kaplamalar ve diş protezleri hem estetik hem fonksiyonel olmaktadır diyen Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya implantlar geleneksel köprü ve protezlere göre daha iyi konuşma ve çiğneme fonksiyonu sağlarken, yüzünüzde doğal bir görünümü de beraberinde getirir. Doğru teşhis, yeterli bilgi, tecrübe ve ekipmanla uygulandığında diş implantı, hasta ve hekim açısından olağanüstü başarılı sonuçlar verebilen bir tedavi şeklidir dedi.
İmplant uygulandıktan sonra kemik erimesinde yavaşlama olur. Kemiğin dişsiz kalması ile implant yapılarak kalması arasında kemik erime değerlendirmesi yapılmış ve implant yapılan kemikte daha az erime olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle implant uygulaması çene kemiği hacmini muhafaza etme bakımından da avantaj sağlamaktadır.
Diş kesimine gerek kalmadan uygulanabilen bir tedavi olması en önemli avantajları arasındadır demiştik implantlar için. Üzerine protez yapılan implantlar ise protez tutuculuğuna önemli katı sağlamakta ve estetik, fonksiyon ve konuşma işlevlerinin yeniden kazanılmasını sağlamaktadır.
İmplant Zararlı mı?
Evet iyi yapılmadığında zarar veren bir tedavi olabilir. Anca neden iyi yapılmasın ki? Para yüzünden değil mi ? Kötü malzemeler kullanılması başarısız implantlar için an etken. Malzeme denildiğinde sadece implantın kendisi anlaşılmasın. Hekimin operasyon sırasında eline giydiği steril olması gereken eldivenden, implant yuvasını açtığı makinaya kadar malzeme, malzeme, malzeme. Klinikteki otoklavdan, poşetleme torbasına, el aletlerine kadar malzeme. Bu malzeme zinciri içerisinde herhangi birisi eksik veya kalitesiz ise sonuç hüsran olabilir. İmplant için hiç kimse %100 oranını telaafuz edemez ama bu oranı %100 yapabilmek için her malzemenin en iyisi en doğru biçimde kullanılmalıdır.
İmplant iyi yapılmadığında başınızın belası iyi yapıldığında ise başınızın tacı olur diyen Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya verdiği bilgiler için teşekkür ediyo, İstanbul Küçükçekmece, Avcılar, Halkalı, Sefaköy, Avcılar bölgesinde yaşayanlara tavsiye ediyoruz.
Merhaba, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldum. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili konularda merak edilen soruları yanıtlıyor ve güncel bilgileri, sizlerle paylaşıyor olacağım. Sorularınız için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.