Kanal Tedavisi Dişi Kurtarır mı?

Kanal tedavisi nedeni ile oluşan diş renklenmesinde tek diş zirkonyum kaplama ile çözüm

Diş ağrımaya başladığında artık doktora gitmek zorunda kalırız. Ama keşke daha önce gitseydim demeden de duramayız. Peki şimdi ne olacak diş ağrımaya başladı. Dişte çürük oluştu ve ilerledi. Dişin mine tabakasını geçerek dentin tabakasından ilerleyen çürük bakterileri pulpa odasına ulaştı ve diş ağrısına neden olmaya başladı.

Bu durumdaki dişlerimiz için kanal tedavisi dişi kurtarabilecek bir tedavi mümkün mü diye merak ettik ve “kanal tedavisi diş ve kurtarır mı” diye konunun uzmanı diş hekimi Sertaç Kızılkaya’ya sorduk. Kendisi bize, kanal tedavisi nedir, kanal tedavisi neden yapılır, kanal tedavisi sonrası hangi durumlar ile karşılaşılır ve kanal tedavisi fiyatı hakkında bilgiler verdi.

Kanal Tedavisi Nedir?

Dişin üzerinde bulunan mine tabakası onun altında dentin tabakası ve dişin ortasında dişe canlılığını ve hassasiyetini veren Pulpa odası bulunur. Çeşitli nedenler ile diş pulpasının iltahaplanması veya canlılığını yitirmesi sonucu diş ağrı, şiş, enfeksiyon veya sallanma gibi belirtiler verebilir. Bu durumda dişin sinirlerinin alınarak kanalların temizlenmesi ve sonra sızdırmaz bir biçimde doldurulması gerekir.

Diş hekimliğinde bütün bu işlemlere kanal tedavisi denilir. Kanalların tedavisi aslında içinin boşaltılıp kanalların şekillendirilmesi ve sonrasında mikroplardan arındırılan bu kanalların içerisine bakteri oluşmasını engelleyen ve kanalı tam olarak tıkayan kanal dolgu malzemesinin yerleştirilmesi işlemidir.

Kanal Tedavisinin Zorlukları

Pek çoğumuz kanal tedavi işleminin zor bir işlem olduğunu ya duymuş ya da tahmin ediyor olabiliriz. Şimdi size diş için kanal tedavisi neden zor veya başarısız oluyor onu anlatayım. Herşeyden önce kanal tedavisinin zorluğu genellikle yapıldığı dişe göre farklılık gösterebilmekte. Genellikle arka azı dişler bölgesine gidildikçe kanal tedavisi zorluğu artmaktadır. Buda demek oluyor ki arka azı dişleri bölgesinde kanal tedavisinin başarı şansı düşmekte.

  1. Kanalların dar olması
  2. Kanalların tıkalı olması
  3. Kanalların eğri olması
  4. Kanalların farklı sayı ve yerleşimlerde olması
  5. Kanalların dallanarak ayrışması
  6. Kanalların kök ucundan çıkış deltaları
  7. Kanallarda güçlü bakterilerin yerleşmiş olması

Kanal Tedavisi Fiyatı

Yukarıda da değindiğim gibi kanal tedavisi uygulamasının pek çok zor yanı vardır. Özellikle arka büyük azı dişleri için kanalların temizlenmesi ve şekillendirilmesi sonrasında da hatasız bir şekilde doldurulması oldukça zor bir işlemdir. Anjiyo işlemi ile kıyaslandığında kanal tedavisinin mermer bir damar içerisinde ilerlemek gibi düşünülmesi gerekir. Kanalların çok daha dar ve tıkalı, aynı zamanda damarlar gibi esnek olmadığını da göz önüne aldığımızda anjiyo işlemeinden çok daha zor olduğu kolayca anlaşılacaktır.

Türkiye diş tedavi fiyatı olarak çok uygun bir ülke. Aynı malzemeler ile Avrupa veya Amerika ülkelerinde uygulanan kanal tedavisi fiyatı 1500 dolar iken ülkemizde 100-200 dolar gibi bir ücret alınmaktadır. Kanal tedavisi ücreti Türkiyede son derece ucuz olmakla birlikte yurt dışından sadece kanal tedavisi değil diğer estetik zirkonyum diş kaplama ve implant fiyatlarının da ucuz olduğu görülmektedir.

KAplama diş altından ağrıyan dişler için de kanal tedavisi uygulanması mümkün olabilmektedir. Hatta kaplamanın sökülmeden ağızda tutulabilmesi bakımından da büyük avantajlar sağlayabilen bir tedavidir. Kaplamanın söküm gerektirip gerektirmeyeceği de klinik muayene esnasında size söylenebilir. Diş muayenesi olmadan hatta röntgen ve kaplama altını görmeden hekiminiz bazı durumlarda bilgi veremeyebilir.

Kaplama Diş Çürür mü?

İyi yapılan kaplama diş tabi ki çürümez. Ama kaplama altındaki dişin çürümesi de sık duyduğumuz bir problem. Diş kaplamasının altında bulunan dişin kanal tedavisi ile kurtulması mümkün mü? Elbet de mümkün olabilir ancak dişin sağlam kısmının hacmi, enfeksiyon olup olmaması, dişte sallanma olması veya olmaması gibi etkenler dişin kurtarılabilirliğini etkiler ve belirler.