Zirkonyum Diş Ne Demek?

Diş estetiği için yapılan uygulamalardan bir tanesi de diş kaplama. Dişlerin üzerine bir kılıf gibi geçirilen kaplamalar dişi hem daha dayanıklı hem de daha estetik yaparlar. Son 30 yıldır kullanılan porselen diş kaplamalar artık yerine, zirkonyum diş kaplama uygulamaları yapılmaya başlandı. Zirkonyum diş ne demek? Diş kaplamasında porselen diş kaplama için uygulanan ve kaplamaya dayanıklılık veren metal yerine zirkonyum kullanılarak uygulanan diş kaplama demektir. Zirkonyum diş kaplamalarla ilgili detaylı bilgi vereceğim bu yazıda, diş kaplamasının nasıl olması gerektiği ve zirkonyum diş ömrü ile ilgili bilgi nerede bulacaksınız.

Zirkonyum Diş Kaplama

Hem estetik hem de dayanıklılık olarak başarılı sonuçlar veren zirkonyum diş kaplamalar uzun Ömürlü ve sağlıklı uygulamalardır. Üretim prosedürü olarak bilgisayar destek ve kazıma ile elde edilen zirkonyum alt yapı diş ve diş eti ile kusursuz bir ilişki içerisindedir. Diğer porselen diş kaplamalarında olduğu gibi malzemenin eritilmesi dökülmesi ve tesviye edilmesi sırasında boyutsal değişikler ortaya çıkmaz. Bu sayede yapılan diş kaplaması ağızdaki diş ile hatasız bir uyum sağlar. Buda kaplamanın daha uzun ömürlü olması demektir.

Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?

Az içerisinde yapılan bütün uygulamalar son derece hassas ve titizlik ile yapılması gereken uygulamalardır. Diş kaplamalar da bunların başında gelir. Yapılan dişin anatomik olarak orijinal dişe benzemesi yanındaki dişlerle uyumlu olması gerekir. Karşı çenedeki dişler ile iyi bir kapanış vermesi gerekir.

Solda zirkonyum diş kaplama sağda metal porselen diş kaplama görmektesiniz.
Solda zirkonyum diş kaplama sağda metal porselen diş kaplama görmektesiniz.

Bunun yanı sıra dış eti ile de uyumlu olmalı diş etine baskı yapmamalı ancak diş eti ile kaplama arasında da aralık kalmamalıdır. Yani mikron seviyesinde bir hassasiyetle yapılan bir işlemden söz ediyoruz. Bu hassasiyeti elde etmek metal porselenler ile çokta kolay olamamaktadır.

Oysa üç boyutlu bilgisayar teknolojilerinin kullanılarak üretilen zirkonyum diş kaplamalarda istenilen hassasiyet başarılı bir şekilde elde edilebilmektedir. Üç boyutlu tasarım programları ile bilgisayarda diş kaplamasının kenar sınırları yandaki diş ile olan mesafesi ve karşı diş ile olan kapanış ayarlanır. Kaliteli malzeme ve deneyimli diş teknisyeni ile çalışıldığında uzun ömürlü ve sağlıklı estetik diş kaplamalar kullanılabilir.

Zirkonyum Diş Ömrü

Diş kaplamasının kullanım süresi kaplama yapılırken gösterilen özen ve kullanılan malzemeye bağlıdır. İyi yapılan bir diş kaplaması 20 yıl gibi bir süre kullanılabilirken iyi yapılmayan bir kaplama üçbeş ay içerisinde problemler yaratmaya başlayacaktır. Bu problemlerin başında diş ağrısı gelir. Kaplama dişin altındaki dişte ağrı yazısını okumanızı tavsiye ederim. Zirkonyum diş ömrünü etkileyen diğer önemli bir faktör de diş eti sağlığıdır. Diş etlerinde kızarıklık ve kanamayla ortaya çıkan bu problemler zaman içerisinde ağız kokusu, diş eti çekilmesi ve dişlerin kaybına kadar giden problemleri beraberinde getirebilir. İyi yapılmayan diş kaplamalarında ortaya çıkan sorunları şöyle özetleyebiliriz:

  • Diş ağrısı
  • Diş eti kanaması
  • Kırılma
  • Diş eti çekilmesi
  • Ağız kokusu
  • Estetik problemler

Bu saydıklarımız içeriz ve en mahsun olan problem kırılma problemidir. Çünkü her malzemenin belirli bir dayanıklılığı vardır. Zirkonyum köprüler uzun yapıldığı nda üzerine aşırı yük gelmesi durumunda kırık gibi problemler ortaya çıkar. Uzun ömürlü ve estetik bir zirkonyum diş kaplama için hem hekimin iyi bir diş hazırlığı yapıp detaylı bir hassas ölçü alması gerekir hem de laboratuvarın kaliteli malzemeler ile hatasız bir üretim süreci gerçekleştirmesi gerekir. Bu sayede yıllar boyu kullanabileceğiniz sağlıklı ve estetik diş kaplamalarına kavuşabilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama Zararlı mı?

Zirkonyum diş kaplama malzemesi biyolojik olarak vücut ile uyumlu malzemelerin başında gelir. Tıpkı titanyum gibi vücut içerisine implant edilebilen bir malzemedir. Yani kemik ve doku içerisine yerleştirildiğinde yabancı cisim reaksiyonu oluşturmayan nadir malzemelerden bir tanesi de zirkonyum malzemesidir. İlgili mercilerce ağız içerisinde kullanım onayı almış olan bir malzeme olarak zirkonyum diş kaplamanın zararlı olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Ancak hatalı uygulandığında zirkonyum diş kaplama altındaki dişlerde ağrı ve diş etlerinde kızarıklık kanama gibi problemler yaşanabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşmamak için iyi bir malzeme ve iyi bir işçilik ile dişlerinizi yaptırmanız gerekir. Az sonra üzerinde duracağım zirkonyum diş fiyatları bu kalite ve kullanım ömrünü etkileyen önemli faktörlerin başında gelmektedir. Daha ucuz olsun diye tasarruf etmeye çalışılan 300TL – 500 TL için dişlerde ağrı diş etlerinde problem hatta diş kayıpları gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsanız kaliteli ve özenli diş yapan hekim ve klinikler ile irtibata geçmenizi öneririm.

Zirkonyum Diş Renkleri

Diş kaplamalarının genellikle estetik amaçlarla uygulandığını düşünürsek yapılan kaplamanın rengi de son derece önemlidir. Metal porselenleri alternatif olarak uygulanan zirkonyum diş kaplamalarda renk bakımından önemli avantajlar söz konusudur. Metal porselenlerde dayanıklılık sağlamak amacıyla kullanılan metalin rengi diş kaplaması için önemli bir handikap oluşturur.

Kanal tedavisi nedeni ile oluşan diş renklenmesinde tek diş zirkonyum kaplama ile çözüm
Kanal tedavisi nedeni ile oluşan diş renklenmesinde tek diş zirkonyum kaplama ile çözüm

Oysa zirkonyum malzemesinin rengi diş renginde uygulana bilmektedir. Bu önemli avantaj sayesinde yapılan zirkonyum diş kaplama renkleri doğal diş renklerine yakın olabilmektedir.

Kaliteli zirkonyumların ışık geçirgen özellikte olması yapılan diş kaplamalarından da doğal diş renginde olmasını sağlar. Ön diş kaplamalarında diğer dişlerle renk uyumunu sağlamak için ön altı düşün veya on adet dışı kaplanmasına gerek kalmaz. Sadece problemli olan dişlerin kaplanması yeterlidir. Kırık veya çürük olan diş kaplanarak yanındaki dişin renk ve fiziksel özellikleri yani morfolojisine uygun yapıldığı nda neredeyse hiç anlaşılanmayacak kadar başarılı sonuçlar alınır.

Diş hekimliğinde bir ton renk skalası sıklıkla kullanılır. Bu renkler renk uzayında üç boyutlu bir küre kesitinden alınan renklerdir. Kategori olarak sıfır dan dörde kadar olan rakamlarla gruplandırılabilir. Bunun alt renkleri olarak M ve R renkleri vardır. Rengin doygunluğu ve tonuna göre seçim yapılır.

Doğal diş renklerinin yanı sıra beyazlatırmış diş renkleri içinde bir renk sıkılası vardır. Beyazlatılmış diş renk sıkılasına BLEACH skala denilir. (0) Sıfır renk olarak adlandırılan bu skalada da 4 renk vardır. Yapay renkler olmasına rağmen özellikle Hollywood Smile için kullanılmaktadır. YANİ ÇOK FAZLA BEYAZDIR. Kliniğimizde dişler için renk seçimine hasta ile birlikte karar verilmektedir. Renk örnekleri gösterilip hastanın ten rengi göz rengi saç rengi gibi kriterler de göz önüne alınarak zirkonyum diş kaplama rengine karar verilir. Provada görülen renk bitim de cilalı bir şekilde sonlandırılır.

Zirkonyum Diş Fiyatı

İyi ve kaliteli şeyler ucuz olamıyor maalesef. Zirkonyum da bunlardan bir tanesi. Uzun Ömürlü ve sağlıklı kullanabileceğiniz zirkonyum diş kaplamalar için ödenmesi gereken tutar porselen diş kaplama fiyatları ile karşılaştırıldığında zirkonyum diş fiyatı daha yüksek olmaktadır. Diş estetiği sağlamak ve iyi bir çiğneme fonksiyonu elde etmek için tercih edilen zirkonyum diş kaplamalar porselen diş kaplama fiyatları ile karşılaştırıldığında daha yüksek fiyatlı olsa bile kullanım ömrü ve alınan verim göz önüne alındığında zirkonyum diş fiyatı yüksek değildir. Çünkü bir porselen diş kaplamayı beş yıl kullana bildiğinizi düşünürseniz zirkonyum diş kaplamanın ömrü en az bunun 2.03 katı kadar uzun olacak ve aynı zamanda daha iyi bir estetik ve diş eti sağlığına sahip olabileceksiniz. 2021 zirkonyum diş kaplama fiyatları 180 250 € fiyat aralığında uygulamaktadır.  Zirkonyum diş fiyatı indirimleri ile ilgili detaylı bilgi almak için 0 549 347 43 47 numaralı WhatsApp hattından bize ulaşabilirsiniz.

Diş bakımı ile diğer diş kaplam türleri arasında temizlik ve bakım olarak bir fark bulunmamaktadır diyen Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya zirkonyum malzemesinin yüzey özellikleri nedeni ile metal gibi bakteri tutmadığını, gövde altları ve diş eti ile diş kaplamasının birleştiği alanlarda daha kolay temizlenebildiğini belirtti.