Diş renklenmesi ve diş eti renklenmesi nedir? Sigara renklenmesi ve bebeklerde diş renklenmesine çözüm var mı. Diş eti renklenmesi tedavisi ile ilgili bu konuda uzman Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya ya başvurduk. Diş renklenmesi nasıl geçer, bebeklerde diş renklenmesi, diş eti renklenmesi neden olur, diş eti renklenmesi tedavisi, diş etinde sigara renklenmesi nedir, nasıl tedavi edilir sorularını yönelttik.
Sayın Kızılkaya 25 yılı geçen mesleki tecrübe ve bilgileri ile bizlerin sorularını yanıtladı. KEndisine teşekkür ederiz. İstanbul Avrupa yakasındaki diş kliniğinde hasta kabul etmekte olan Diş Hekimi Sertaç Kızılkaya nın web sitesi www.drsertac.com
Diş ve diş eti renklenmelerini iyi anlamak için önce yapıları tanımak gerekiyor.
Sayfa İçeriği
Diş Yapısı
Dişin üst tabakasını mine tabakası olarak adlandırdığımız parlak ve sert tabaka oluşturur. 2 mm kalınlığında olan bu tabakanın altında dentin tabakası vardır. Dentin gözenekli ve mine tabakasına göre daha yumuşak bir tabakadır. -5 mm dentin tabakasının altında da dişi canlılığını veren pulpa odası bulunur. Kök yüzeyi ise sement tabakasından oluşur ve kemik içerisinde bulunan bölgedir.
Dişler zaman içerisinde renk değiştirirler. Çay kahve sigara gibi etkenler dışında diş canlılığını kaybettiğinde de renk değiştirir. Kullanılan ilaçlar da diş renklenmelerinde önemli yer tutar. Güzel ve etkileyici bir gülümseme için beyaz dişlerin düzgün sıralanması gerekiyor. Estetik diş hekimliğinde önemli bir yer tutan diş beyazlatma ile ilgili genel bilgiler ve diş beyazlatma işlemi fiyatı ile ilgili bilgi vereceğim bu yazıya diş renklenmelerini tiplerine göre inceleyerek başlayalım. Hangi tip diş renklenmesi olduğu yapılacak diş rengi açma işlemi prosedürünü de etkileyeceği için fiyat belirlemede de önem arz ediyor. Şimdi renklenme türlerine göz atalım.
Diş Renklenmelerinin Türleri
Üç tip diş renklenmesi ya da lekelenmesi vardır:
1-Yüzey lekeleri,
2-Yumuşak birikintiler ve aslında diş yapısının bir parçası olan lekelenmeler.
3-Dişin kendi yapısında oluşan renklenme
Yüzey lekeleri en sık görülen renk değişimlerinin başında gelir. Genellikle dişlerin arasında ve dişin üzerinde girintisi çıkıntılı alanlarda gözlemlenir. Sıklıkla koyu yeşil veya kahverengi olan lekeler günlük yaşantımızda kullandığımız çay, kola, kahve, ve sigara gibi boyar maddeler sebebi ile oluşur.
Yüzey lekeleri düzenli olarak yapılan diş bakımı sayesinde daha az oluşur. Senede bir defa yapılan diş doktoru kontrolleri sayesinde de oluşan lekeler kolaylıkla temizlenebilir. Fiyat olarak güncel fiyatları ile diş temizleme fiyatı 250-350 tl civarındadır. Diş hekimi sadece diş lekelerini temizlemez diş taşlarını da uzaklaştırır. Bu işlemi ihmal etmeden senede bir defa mutlaka yaptırmanızı öneririm. İletişim kurmak isterseniz www.drsertac.com/iletisim sayfasından ulaşabilirsiniz.
Dişlerin üzerindeki minik kırık veya çatlaklar nedeni ile oluşan renklenmelerin ortadan kaldırılması pek mümkün değildir. Bu mikro çatlak görüntüsü dişin mine tabakasında görülür. Sıklıkla buz ya da başka sert cisimleri çiğneme nedeniyle oluşurlar. Çatlaklar çok küçüktür ve ilk başlarda dikkatli bakılmadıkları zaman fark edilmezler. Zamanla yukarıda bahsettiğim çay kahve sigar gibi boyayıcı etkenler ile belirginleşmeye başlarlar. Bu durumda diş doktorunun yapacağı temizliğe ilave olarak, dolgu veya laminate veneer porselen uygulanması gerekebilir. Bunu fiyatını dişler muayene olduğunda öğrenebilirsiniz. Ucuz tedavi olmadığını bilmeniz gerekir.
Sıklıkla görülen diğer diş lekelenmesi ise bakteri plağı olarak adlandırılan diş üzerinde oluşan, yapışkan bir kir tabakasıdır. Bu tabaka zaman içerisinde sertleşerek diş taşı oluşur. Bakteri plağı sertleşerek diş taşına dönüştükten sonra diş fırçalama ile uzaklaştırılması mümkün olmaz. İyi yapılmayan diş fırçalama nedeni ile diş taşları kolay bir şekilde oluşur. yetersiz ağız bakımı sonucunda da oluşabilir. Büyüyen diş taşları barındırdıkları bakteriler nedeni le diş eti hastalığını başlatır. Diş etleri kızarık ve kanamalı bir duruma gelir. Bu durumda en kısa zamanda diş taşlarını temizletmek gerekir. Diş taşları en çok alt dişlerin diş tarafında oluşur. Kullanılmayan taraflarda da diş taşı oluşumu hızlı gerçekleşmektedir.
Tetrasiklin Lekeleri
Son olarak bahsedeceğim diş lekelenmesi ise dişin iç yapısında meydana gelen renklenmelerdir. Kullanılan ilaçlar veya geçirilen yüksek ateşli hastalıklar nedeni ile ortaya çıkan bu lekeler için bilgi aktarayım. Bu lekeler, dişin dış yapısındaki boydan boya kahverengi-grimsi çizgi şeklinde olabilirler. Dişin doğumdan önceki oluşumu sırasında annenin kullandığı ilaç ya da hastalık sebepli oluşan bozulmalardan kaynaklanır. Tetrasiklin türevi ilaçların kullanılması nedeni ile tetrasiklin renkleşmesi olarak da adlandırılırlar.
Bu lekeler göze hoş görünmeyen, sarı renkli, kahverengi ya da mavi-gri renklenmelerdir. Kişinin sekiz yaşından önce tetrasiklin antibiyotiği ile tedavi edilmiş olması ya da annelerinin hamile iken bu ilacı kullanması nedeni ile görülür. Diş yapısına zarar verecek türde ilaç sebebi ile meydana gelen renklenmelerde beyazlatma pek etkili olmaz. Laminate veneer veya da dişlerin zirkonyum veya empress tam seramik ile kaplanması ile bu sorun giderilebilmektedir.
Kanal Tedavili Dİşlerde Renklenme
Kanal tedavisi nedeni ile oluşan diş renklenmesinde tek diş zirkonyum kaplama ile çözümSon olarak da aslında diş lekesi diyemeyeceğimiz ama leke gibi görünen diş çürüklerinden bahsedelim. Çürük başlangıcı nedeni ile meydana gelen renk bozulmaları ve kaviteler ancak diş hekiminin uygulayacağı diş dolgusu ile ortadan kaldırılabilmektedir. Diş dolgu fiyatı ve uygulama için www.drsertac.com dan bilgi alabilirsiniz.
Renklenmeler, çürük nedeni ile, çarpma ile dişin e canlılığını yitirmiş olması nedeniyle, kanal tedavisi sonrası ya da eski metal dolgu (amalgam-gri dolgu) nedeni ile oluşabilir.Renklenmeler istenmeyen şekilde dişin gri veya sarı görünmesine neden olurlar. Çürük dişlerin dolgu yapılması diş renklenmesi tedavisi değildir. Asıl diş renklenmelerinin diş beyazlatma yöntemleri veya diş kaplama yöntemleri kullanılarak giderilmesi mümkündür.
Diş beyazlatma işleminin sizin dişlerinizde gördüğünüz renklenmeler için uygun olup olmadığını ancak diş hekimi klinik muayene sonrası size bildirebilir. Diş beyazlatıcı ilaçlar ile düzeltilmesi mümkün olmayan diş renklenmeleri için yukarıda gördüğünüz tek diş kaplama veya bütün dişlerin zirkonyum veya laminate veneer ile kaplanması gerekir.
Ne Yapmak Gerekiyor?
Yukarıda anlattığım bu lekelenmelerin ve renklenmeleri, dişlerinizi sert bir şekilde fırçalayarak ya da aşındırıcı maddeler kullanarak yok etmeye çalışmak yapacağınız en büyük hata olacaktır. Diş yapısındaki bu renklenmelerin bu şekilde giderilmesi mümkün değildir. Dişin mine tabakası çizildiğinde veya aşındığında telafisi mümkün değildir. Kendi web sitemde de bu durum ile ilgili örneklere yer verdim.
Dişi aşırı sert bir şekilde ve sert diş fırçası kullanarak fırçalamak dişin mine tabakasına ve mine ile dişin birleştiği bölgeye ciddi hasar verir. Diş eti çekilmesi ve diş hassasiyeti sorunları yaşamaya başlarsınız. Diş köküne doğru tırnağınızı değdirdiğinizde elektrik çarpması gibi bir rahatsızlık duyan insanlar hiç de az değildir. Bu durumun tedavisi için kanal tedavisine ihtiyaç duyula bilmektedir.
Diş lekeleriniz veya renklenmeleriniz var ise bu durumda mutlaka diş hekimine danışmalı ve önerileri doğrultusunda hareket etmelisiniz.
- Diş Beyazlatma
- Zirkonyum Porselen Diş
- Diş Beyazlatma Fiyatları
- İmplant
- Kaplama Diş Çürür mü?
- Ön Diş Kaplama
- Porselen Kaplama
- Kaplama Diş Garantisi
- Zirkonyum Diş Kaplama Örnekleri
Merhaba, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ‘nden mezun oldum. Bu sitede, ağız ve diş sağlığıyla ilgili konularda merak edilen soruları yanıtlıyor ve güncel bilgileri, sizlerle paylaşıyor olacağım. Sorularınız için yazıların altındaki yorumları kullanabilirsiniz.