Eski Diş Kaplama Ne Zaman Değişmeli?

Eski diş kaplama ne zaman değişmeli

Hayatta her şeyin belirli bir ömrü olduğunu biliyoruz. İnsanın bile değil mi! Diş kaplamalarının da makul bir kullanma süresi vardır. Eski diş kaplamaları ne zaman değiştirilmeli? Hastalarım bana kaplama ömrünü sorduklarında onlara ne cevap veriyorum biliyor muydunuz? Merak edenler için bu yazıda bu saydıklarım ile ilgili bilinmeyen gerçeklerden bahsedeceğim. Diş kaplamasının ömrü ne kadardır? Eski diş kaplamaları ne zaman değiştirilmelidir? Porselen diş kaplamaların zirkonyum diş kaplama ile değiştirilmesi gerekiyor mu? Sorularına cevap vereceğim.

Kaplama Diş Nedir?

Diş hekimliğinde en çok uygulanan tedavilerden bir tanesi de dişler üzerine kaplama yapılmasıdır. Tıpkı bir elbise gibi dişlerin üzerine giydirilen dış kaplamaları farklı malzemeler kullanılarak yapılabilmektedir. Dış kaplama da yapılacak kaplama hacmi kadar diş aşındırmak gerekir. Bazen dişlerde kırık veya çürük gibi problemler olduğunda zaten dişten madde kaybı gerçekleşmiş olur. Bu kaybedilen maddeyi de diş kaplamasıyla gidermek mümkündür. Diş kaplamalar metal porselen diş kaplamaları zirkonyum alt yapılı seramik dış kaplamaları ve tam seramik dış kaplamaları olarak uygulanabilirler.  Tek bir dişin üzeri kaplanabildiği gibi eksik diş boşluklarına doldurmak amacı ile de diş kaplamalar yapılabilmektedir. Eğer eksiklik varsa o bölgeye bir gövde ile birlikte iki dişin kesilmesi ile diş köprüsü uygulanır. Diş köprüsünden bir alternatifi de diş implantı uygulamasıdır. İmplant sayfasından detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Diş kaplamasının nasıl yapıldığı da çok merak edilen konulardan bir tanesi. Diş kaplaması yapmak için öncelikle geçerli bir neden olması gerekiyor. Sadece daha iyi bir görünüm elde etmek için dişlerin kaplama yapılması tavsiye etmiyorum. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya diş kaplaması için doğru bir teşhis ve tedavi planının önemine dikkat çekti. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya önce dişler oluşturulur. Ağızda dişlerin ilk durumunu gösteren bir ölçü alınır. Daha sonra uyuşan dişler üzerinde kaplama malzemesi ne yer açacak kadar bir aşındırmaya yapılır.

Diş kesiminin doğru ve dengeli yapılması büyük önem taşır. Diş hazırlığı yapıldıktan sonra hassas ölçü maddeleri ile ölçü alınır dedi. Diş hekimi Sertaç Kızılkaya alınan ölçünün diş laboratuvarına gönderildiğini ve uygulanacak kaplama türüne göre laboratuvarda diş kaplamasının hazırlandığının bilgisini verdi. Laboratuvardan gelen diş kaplamalarının ağızda komşu dişler ve karşı çene dişleri ile uyumunun dış hekimi tarafından kontrol edilerek gerekli düzeltmelerin yapıldığını anlatan teşek mi Sertaç Kızılkaya dış kaplamasında diş eti ile kaplama arasındaki uyumun da çok önemli olduğunu vurguladı.

Diş Kaplaması Ömrü

Şimdi bir sayı duyup sayfayı terk etmeyi bekliyorum diyenler sayfadan ayrılabilir. Ben hekim gözü ile bilimsel ve tecrübeler ile elde edilmiş bilgileri paylaşacağım çünkü. Pazarlamacılar gibi 2 yıl veya 5 yıl şeklinde satış cümleleri olmayacak.

Kaplama dişin ömrünü etkileyen faktörlerin başında malzeme gelir cümlesi doğru mudur yanlış mıdır? Hemen söylüyorum yanlıştır. Kaplama malzemesi çok önemlidir. Ancak en önemli unsur değildir. En önemli unsur hekimin yapacağı ağız içi hazırlıktır. Dişin kesilmesi ile dişe verilen şekil diş kaplamasının ömrünü etkiler. Ne kadar iyi malzeme kullanırsanız kullanın doğru şekillendirilmemiş bir kesik diş üzerindeki kaplama uzun ömürlü olamayacaktır.

  1. Dişin hangi nedenle kaplandığı
  2. Hekimin yapacağı diş kesim
  3. Ölçü hassasiyeti
  4. Model hazırlığı
  5. Diş teknisyeninin el becerisi
  6. Kullanılan malzemeler
  7. Yapıştırma şekli
  8. Ağız bakımı

kaplama dişin ömrünü etkileyen faktörlerdir. İyi yapılan bir diş kaplama 20 yıldan daha uzun süre kullanılabilir. Neden 30 yıl demiyorum biliyor musunuz? Ben 20-yıl önce yaptığım kaplamaların halen ağızda sağlıklı olduklarını görüyorum. Kurallara uygun çalışma, özen ve itina ile iyi malzeme birlikte olduğunda sorunsuz diş kaplamalar yapılabiliyor.

İster zirkonyum diş kaplama olsun ister porselen diş kaplama iyi yapıldı ise kullanım ömrü uzun olmaktadır. Diş kaplaması iyi yapılmadığında ise sizi felaketin beklediğini bilmelisiniz.

Diş Kaplama Sorunları

ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA
ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA

Hangi iş iyi yapılmaz ise o işte sorun yaşanır değil mi? Diş kaplamaları da böyle. Ağzı gibi son derece hassas bir ortamda kurallara uyulmadan yapılan kaplamaların hiç şansı yoktur. Kaplama sorunları sadece diş kaplamasının değiştirilmesi ile giderilemeyebilir. Kaplama yapılan diş ve yandaki dişler olumsuz etkilenir. Bunu yanında diş etleri ve karşı çene dişleri ile çene ekleminin de olumsuz etkilenmesi söz konusudur.  Yandaki resimde gördüğünüz gibi ön dişlerine kaplama yaptıran hasta zaman içerisinde diş eti çekilmesi ve kanaması sorunları yaşamaya başlar. Estetik olarak da kişiyi rahatsız eden bu görüntü zirkonyum diş kaplamalar yapıldıktan sonra ortadan kalkar.

İyi yapılmayan diş kaplamalarında diş ağrısı, ağız kokusu, diş eti kanaması, kaplamanın düşmesi gibi sorunlar sıklıkla yaşana bilmektedir. Kaplama diş ağrısı yaşayanlar bunun ne kadar zor olduğunu bilirler. Böyle bir istenmeyen durumla karşılaşmamak için iyi bir işçilik ve iyi bir laboratuvar ile birlikte kaliteli diş kaplamalarının uygulanması gerekir.

Diş Kaplama Fiyatları

Bir uygulama ne kadar kaliteli ve ne kadar hassas yapılırsa fiyatı da o denli yüksek oluyor. Diş kaplaması fiyatları da aynı şekilde olmaktadır. İyi yapılan diş kaplama fiyatları maalesef ucuz olamamaktadır. Kullanılan malzemeye göre diş kaplama fiyatları 900 TL ile 2500 TL arasında fiyatlar ile uygulanmaktadır. Diş kaplama fiyatlarına etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesi kullanılan malzemedir. Ancak sadece malzemenin ismi değil kalitesi de önem taşır.

Örneğin zirkonyum diş kaplama olarak uygulanan bir malzeme yeterli fiziksel ve estetik özelliklerde olmayabilir. İsim olarak zirkonyum olmasına rağmen estetik ve fonksiyon olarak istenilen performansı vermeyebilir. Bu nedenle diş kaplama yaptırırken yapılacak diş kaplama fiyatlarından çok uygulamayı yapacak hekime güven duymanız gerekmektedir diyen diş hekimi Sertaç Kızılkaya İstanbul Küçükçekmece diş Kliniği’nde hasta kabul etmektedir.

Eski Diş Kaplama Yenilenmesi

Eskiyen diş kaplamalarının zaman içerisinde yenilenmesi gerekir. Ortaya çıkan problemler fazla ilerlemeden iş kaplamaları sökülüp yenilendiğinde uzun süre daha az içerisinde dişleri kullanmak mümkün olacaktır. Eski diş kaplaması altında ağrı, diş eti kanaması veya kırılma gibi problemler ortaya çıktıktan sonra eski diş kaplama yenileme işleminde geç kalındığında dişleri kaybetmek gibi önemli bir risk vardır. Kaplama altındaki dişin yeniden kaplama yapılarak kullanılabilmesi için önemli bir sorun oluşmaması gerektiğini unutmamak lazım. Eski diş kaplama kesilerek çıkarılır ve gerekli düzeltme işlemleri yapıldıktan sonra ölçü alınarak kısa bir süre içerisinde yeni kaplamalar takılabilir. Bu işlem dişlerinizin kullanım ömrünü en az bir 10:15 yıl daha uzatacaktır.

Diş estetiği uygulamlarında sıklıkla kullanılan zirkonyum diş kaplamalar ile ilgili detaylı bilgi iletişim sayfasından veya WhatsApp hattından alabilirsiniz.

 

“Eski Diş Kaplama Ne Zaman Değişmeli?” için 2 yorum

  1. Merhaba Dr.bey. 3 sene önce diş hastanesinde alt üst dişlerimi kaplattim. Zamanla dişlerimin tamamı olmasa da yapıştırıcısı döküldü. Bir sene sonra gittim. Doktor bey dişlerde sallanma olursa damak yaparız dedi. Dişlerimde sallanma yok ama boşluklar oluştu. Zaman zaman iltihaplanmalar ve diş eti kanamaları oldu. Antibiyotik kullandım. Şimdi ise dişlerim konuşmama engel oluyor. Sizden ricam bu konuda benim ne yapmam gerektiğini bilgilendirmeniz. Teşekkür eder, saygılar sunarım.

    1. Merhaba geçmiş olsun. Diişlerin röntgen ile kontrol edilmesi de gerekecektir. Sorun olan dişler için en kısa sürede tedavi veya çekimleri yaptırmalısınız. Kalan dişleri kullanmaya devam edebilirsiniz. Ağız bakımınızı aksatmadan yapmaya devam etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir